persbericht:

Hoogwaardig kantoormeubilair van Amsterdams grachtenplastic

Amsterdam, 6 november 2017 – Social enterprise Plastic Whale en meubelfabrikant Vepa kondigen vandaag een meerjarige samenwerking aan. Het doel van deze samenwerking is de ontwikkeling van een volledig circulaire kantoormeubellijn onder de naam Plastic Whale Circular Furniture. Het bijzondere meubilair wordt vervaardigd uit Amsterdams grachtenplastic en pakt daarmee direct het probleem van de plastic soep aan. Uniek aan het productieproces is dat Plastic Whale zelf de grondstof voor vervaardiging van de lijn opvist. De lancering staat gepland voor Q1 2018, details worden later bekendgemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds 2011 zet Plastic Whale zich in voor plasticvrije wateren. Dit doet de organisatie door economische waarde te creëren uit afval, met de betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Tot op heden heeft de organisatie vele tienduizenden PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens werden geupcycled tot hoogwaardige designsloepen. Met diezelfde sloepen vist Plastic Whale nu naar plastic afval voor de vervaardiging van haar nieuwste product: een volledig circulaire kantoormeubellijn. “Veel bedrijven willen tegenwoordig naar het circulaire ondernemen toegroeien, of zich inzetten tegen de plastic soep. Met Plastic Whale Circular Furniture kunnen zij een concrete bijdrage leveren aan een schoner milieu én krijgen zij er uniek meubilair, gemaakt van plastic afval, voor terug. Dit jaar vissen we in Amsterdam naar verwachting ruim 40.000 PET-flessen op. Voor de productie van de meubellijn zijn echter veel meer flessen nodig. Daarom willen we onze pijlen nu ook op het buitenland gaan richten, waar de plastic soep een nog groter probleem vormt,” aldus Marius Smit, oprichter Plastic Whale.

Impactvolle partnership Vepa
Voor de realisatie van de meubellijn heeft Plastic Whale een overeenkomst gesloten met kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa, die verantwoordelijk is voor de technische ontwikkeling, productie en distributie. “Vepa is Nederlands meest duurzame kantoormeubelproducent; een partner waar we heel trots op zijn. Vlak voor de zomer speelden we met het idee circulair meubilair van plastic afval te maken. Dankzij de samenwerking met Vepa wordt dit idee nu werkelijkheid. Samen kunnen we écht impact maken”, zegt Marius Smit. Alle onderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen – met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Plastic Whale en Vepa hebben designmerk LAMA Concept in de arm genomen voor de conceptontwikkeling van de meubellijn.

Algemeen directeur van Vepa, Janwillem de Kam vervolgt: “De samenwerking met Plastic Whale sluit nauw aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Vepa. Circulariteit speelt een belangrijke rol bij de fundamentele verandering van productie zoals we die kennen – ook in de meubelbranche. Samen met Plastic Whale willen wij het voortouw nemen en laten zien dat die transitie naar een circulaire economie mogelijk is, zonder concessies te doen aan design en kwaliteit.”

Lancering in 2018
Verwachting is dat de eerste reeks kantoormeubelen in Q1 2018 wordt gelanceerd.

Over Plastic Whale
Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken. Dat doen wij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen actie te ondernemen en plastic te gaan vissen. En van het opgeviste plastic bouwen wij kwalitatieve producten. Zo varen er inmiddels negen designboten in Amsterdam en een in Rotterdam rond, die gebouwd zijn van Amsterdams Grachtenplastic. Binnenkort brengen we een volledig circulaire kantoormeubellijn op de markt. We hebben de ambitie om uiteindelijk ‘out of business’ te gaan door onze missie te behalen: overbevissing is in ons geval positief.

Plastic Whale is stadsdeelwinnaar van de DAM Prijs 2017 en strijdt vanaf 6 november door voor de stadsprijs, die wordt uitgereikt op 22 november. Voor meer informatie, ga naar plasticwhale.com.

Over Vepa
Sinds het ontstaan van Vepa in 1971 hebben we ons ontwikkeld tot één van de meest veelzijdige kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland. Veelzijdig, omdat we al onze producten voor 100% in onze eigen fabrieken in Nederland maken en daarmee zowel een breed assortiment aan producten, als klantspecifieke oplossingen realiseren. Daarin zijn we uniek. Ons ultramoderne machinepark geeft ons daarnaast de mogelijkheid voortdurend naar nieuwe circulaire oplossingen te streven. Maar dat is niet het enige. Het zijn vooral onze 140 collega’s die Vepa zo bijzonder maken. Voor meer informatie, ga naar vepa.nl.

Over LAMA Concept
LAMA Concept ontwerpt hoog-kwalitatieve producten voor architectuur en interieur. We werken nauw samen met interieurarchitecten en voor productlabels. Onze collectie onderscheidt zich door duurzame, industrieel geproduceerde producten, met een ambachtelijke afwerking. Hiervoor ontwikkelen wij nieuwe materialen met een human touch. Alles wordt ontworpen in eigen studio en geproduceerd in onze werkplaatsen of door Europese fabrikanten. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt, van low-tech vakmanschap tot 3d-printing. De experimentele en non-conventionele benadering van design en materiaal, en van textiel in het bijzonder, zorgen voor innovatieve en flexibele ontwerpen. Voor meer informatie, ga naar lamaconcept.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren